Fortbildning för samtliga redan verksamma handledarutbildare, HLU, inom UGL-, UL-, och IL-koncepten

Ett obligatoriskt fortbildningstillfälle för samtliga handledarutbildare som har behörighet att genomföra utbildningar i något av Försvarshögskolans utbildningskoncept UGL, UL eller IL tillsammans med nya handledare som genomför den andra delen av sin handledarutbildning, tidigare benämnt ”slutprov”, numera benämnt Handledarutbildning del 2, HUB 2. 

Kursinnehåll

Under fortbildningstillfället för handledarutbildare berör vi frågor som rör förhållningssättet till uppdraget, förmågan att som handledare och handledarutbildare utöva ett utvecklande ledarskap, förmågan till samarbete med den nye/a handledaren och på etiska frågor i uppdraget som handledarutbildare. 

Andra viktiga frågor som berörs är frågor som rör dokumentation efter genomfört utbildningstillfälle, ny terminologi som vi använder oss av och liknande frågor. Fortbildningstillfället, som är konceptgemensamt för UGL, UL och IL, behandlar inga rent konceptspecifika frågor rörande genomförandet av HUB 2 för ett visst koncept, utan fokus ligger på generell och konceptövergripande nivå. 

Den övergripande målsättningen är att du efter att ha deltagit i fortbildningstillfället ska känna att du har den kunskap du behöver för att med trygghet och säkerhet kunna utföra ditt uppdrag i enlighet med Försvarshögskolans utvecklade riktlinjer för genomförande av HUB 2 som handledarutbildare. Allt för den nye/a handledarens, och i förlängningen alla UGL-, UL- och IL-kursdeltagares, bästa. 
 
 Fortbildningstillfället är gemensamt för handledarutbildare i koncepten UGL, UL och IL. 

Plats: Digitalt, via Zoom. 
 Antal deltagare per tillfälle: 20. 

Datum: Anmäl dig till ett(1) av de annonserade fortbildningstillfällena som passar dig. Vi annonserar ett antal tillfällen för att ge så många handledarutbildare som möjligt en chans delta på en tid som passar. Skulle samtliga fortbildningstillfällen bli fullbokade så kommer vi att öppna fler tillfällen till dess samtliga handledarutbildare har givits möjlighet att delta. 

Tid: Varje fortbildningstillfälle beräknas kunna genomföras på två timmar. Beroende på gruppstorleken vid respektive tillfälle så kan tiden komma att kortas av men den kommer inte att förlängas så att den överstiger två timmar. 

Varför är fortbildningstillfället obligatoriskt att delta i?

De förändringar och nyheter som vi informerar om och utbildar i under fortbildningstillfället kommer de flesta av er förhoppningsvis att betrakta som positiva men förmodligen inte som omvälvande. Du kommer helt enkelt till stor del mest sannolikt att känna igen dig i det du redan idag gör i ditt uppdrag. Förändringarna i sig är dock så viktiga att vi vill säkerställa att samtliga handledarutbildare tar del av dem. Det är betydelsefullt för det borgar för att kvaliteten i Försvarshögskolans utbildningskoncept, när koncepten möter deltagare, ska vara så hög som möjligt och där är handledarutbildarrollen extremt viktig. Det är just handledarutbildaren som den blivande handledaren möter och förlitar sig på när de ska ta sina allra första steg på sin verksamma bana som handledare och för första gången på riktigt möta kursdeltagare i våra olika utbildningskoncept. 

På vilket sätt ska jag arbeta fram till fortbildningstillfället?

Innan du har hunnit delta i det obligatoriska fortbildningstillfället så ska du som handledarutbildare arbeta precis på det sätt som du fram till idag har utbildats att göra. Du behöver alltså inte genomföra några förändringar i ditt nuvarande arbetssätt. Det tar med naturlighet en viss tid innan alla har hunnit delta i ett fortbildningstillfälle och under den tiden kommer handledarutbildare att arbeta på aningen olika sätt. Det är vi medvetna om. Vår ambition är att samtliga handledarutbildare ska ha fått en möjlighet att delta i ett fortbildningstillfälle senast den 31 december 2024. 

Förberedelser

Förbered dig gärna med frågor som du har som rör uppdraget som handledarutbildare på de områden som beskrivs under rubriken ’Fortbildningstillfällets innehåll’. Vi hoppas att den information som vi ger vid fortbildningstillfället ska besvara så många frågor som möjligt men det finns självklart också en möjlighet att ställa frågor som vi inte har kunnat förutse. 

Målgrupp

Målgrupp är samtliga handledarutbildare, HLU, som är verksamma inom något av UGL-, UL- eller IL-koncepten. 

Kursmål

Målet med fortbildningstillfället är att deltagarna, samtliga idag verksamma handledarutbildare (tidigare benämnda ”slutprovshandledare”), ska ges god kunskap om den utvecklade utbildningsprocess som den som idag deltar i Försvarshögskolans handledarutbildningar i koncepten UGL, UL och IL genomgår. Deltagarna ska också ges mycket god kunskap om vilken betydelse den utvecklade utbildningsprocessen har för handledarutbildare i dessas uppdrag. Deltagarna ska ges mycket god kunskap om de krav som Försvarshögskolan ställer på handledarutbildaren och på kursgenomföranden i samband med handledarutbildningens andra del, HUB 2. Deltagarna ska också ges mycket god kunskap om hur dokumentation ska ske efter genomfört HUB 2-utbildningstillfälle samt en god förståelse för hur Försvarshögskolan önskar att samarbetet mellan Försvarshögskolan och handledarutbildare ska se ut. 

Kommande tillfällen i

Zoom

Zoom
2024-10-25 10:00 - 12:00
Platser finns
0 kr exkl. moms
Zoom
2024-10-25 13:00 - 15:00
Få platser kvar
0 kr exkl. moms
Zoom
2024-11-27 10:00 - 12:00
Platser finns
0 kr exkl. moms